Bron: Cobouw.nl

Tennet bereidt zich voor op zonsverduistering

E-Installatie |  Laatst gewijzigd:23-02-2015 16:05  |  Marjolein Eilander  |

Arnhem - Op vrijdag 20 maart 2015 is in Noordwest-Europa een gedeeltelijke zonsverduistering, tussen 09:30 en 11:48 uur. Netbeheerder Tennet treft maatregelen.

De eclips kan een groot effect hebben op de elektriciteitsvoorziening van Noordwest-Europa. Dit doordat hier steeds meer zonne-energie wordt toegepast.

34.000 MW
In Europa kan de gedeeltelijke zonsverduistering op een zonnige dag een tijdelijk verlies van 34.000 MW betekenen. Dit is ongeveer drie keer het Nederlandse gemiddelde elektriciteitsverbruik. Per minuut kan ongeveer 500 MW minder zonne-energie geproduceerd worden.

Toename productie
Als de verduistering weer afneemt wordt er per minuut weer zo'n 700MW aan zonne-energie extra opgewekt. Dit verschil komt doordat de zon na de zonsverduistering hoger aan de hemel staat. De productie van zonne-energie neemt dan toe.

Onbalans
Beide situaties kunnen een onbalans op het elektriciteitsnet tot gevolg hebben. Dit betekent dat er in een snel tempo andere productie moet worden op- en of afgeschakeld.

Afschakeling
Europese netbeheerders hebben met elkaar afgesproken de balanshandhaving goed in de gaten te houden. Ieder land is daarbij zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen. Zoals de inkoop van extra vermogen of afspraken met producenten voor mogelijke afschakeling.

Extra noodvermogen
In Nederland valt het effect mee, zegt Tennet. Als 20 maart zeer zonnig is, heeft de eclips voor ons land een tijdelijk verlies van 500 MW tot gevolg. Om eventuele onbalansproblemen in ons land het hoofd te bieden wordt er extra noodvermogen ingekocht. Bij het begin van de eclips kan het zijn dat er extra vermogen moet worden ingezet, terwijl tegen het eind misschien juist afgeschakeld moet worden.

Duitsland
Door de verbondenheid van het Europese net kan een balansprobleem in bijvoorbeeld Duitsland toch de nodige gevolgen hebben voor het Nederlandse elektriciteitsnet. Daarom houdt Tennet de Europese netsituatie voor en tijdens de eclips goed in de gaten.

Welkom op de site van Multilicht.

Voorheen bekend als Multicare of ESAL.



klik hier om naar onze vernieuwde site www.multilicht.eu te gaan.

multilicht multicare esal