Over ons

HOMulticare bord kl
Multicare is in juli 1971 opgericht als Handelsonderneming Multicare door de heer H.P.M. Mul, met de achternaam Mul dus als grondslag voor de naam Multicare. Vanaf 1989 is het bedrijf zich als Ingenieurs- en Handelbureau Multicare gaan specialiseren in verlichting, eerst alleen in noodverlichting, met een vertegenwoordiging van het fabrikaat Präzisa uit Duitsland, daarna ook Beghelli en Ova Barghelini uit Italië.

In 1991 is Multicare alleenvertegenwoordiger geworden van het merk LumeSystem, wat later LucaSystem werd. Van dit fabrikaat stammen de armaturen Perla P1, Smeraldo S1, Smeraldo S2, Topazio T1, Topazio T2, Brillante, Rubino R1, Rubino R2, Onyx O1 en Onyx O2. Uiteindelijk hebben we hiervan in 2004 de productie overgenomen. Sinds 2014 leveren we deze producten onder de merknaam ESAL om zo meer onderscheid te kunnen maken.


Van de producten uit de Trapezio serie zijn er een aantal look-alikes verschenen. De bekendste zijn die van een bedrijf uit Waalwijk. Sommige hanteren het adagium beter goed gejat dan slecht bedacht. Dat is een denkwijze. Wij gaan uit van onze eigen kracht EN originaliteit!

LumeSystemCatalgue1992 kl         LumeSystemTopazio kl


In 1989 nog een bedrijf aan huis, maar uiteindelijk via een pand aan de Molendijk in Sliedrecht, de Einsteinstraat in Dordrecht, nu gevestigd aan de Madame Curiestraat 24 te Dordrecht.




We kunnen met recht trots op onze producten zijn. Vele projecten worden door onze producten gesierd. Natuurlijk zijn de paradepaardjes noodverlichting in het gebouw van de Tweede Kamer, paleis Het Loo, The Red Apple in Rotterdam, maar ook de andere laagbouw- en hoogbouwprojecten in heel Nederland.

Voor een bedrijfsimpressie, zie onderstaande link:
https://www.youtube.com/watch?v=NG22MLK0FEo

Al weer sinds geruime tijd zijn diverse armaturen slagvast gecertificeerd conform SKG-KE 571. Een teken dat we ook aan de buitenwereld kunnen laten zien dat het niet alleen bij woorden blijft.

Neemt u gerust eens contact met ons op, als u nader kennis met ons wilt maken. Via de site kunt u met ons chatten, maar ook via Facebook.

We staan graag voor u klaar!

Het team van ESAL | Multicare


Dit zijn onze partners:

PKVW     SKG-kl     Logo_Osram     DPD





citizen     bjb     tridonic



Lidmaatschap NLA (Nederlandse Licht Associatie):

nla
Maak een degelijk onderhoudsplan. In dit plan moet u rekening houden met de volgende vuistregels:

vinkje Lampen die dag en nacht branden moet u elk jaar vervangen.
vinkje Lampen die alleen ’s nachts branden moet u elke twee jaar vervangen.
vinkje Lampen die alleen branden als de spanning uitvalt en voor de rest niet branden moet u elke vier jaar vervangen.
vinkje Let op. Als het melkglas van de lamp deels donkerzwart is geworden moet u de lamp altijd vervangen.
vinkje Armaturen zijn ontworpen voor omgevingstemperaturen.van circa 25 graden Celsius. Houdt daarom goed in de gaten of het niet te warm wordt. Dit heeft nadelige effecten op electronica en batterijen.
vinkje Accu’s moeten na vier jaar vervangen worden. Bij omgevingstemperaturen hoger dan 25 graden Celsius kan vervanging na 2 of 3 jaar al wenselijk zijn.
vinkje Houdt een logboek bij waarin u aangeeft wanneer en door wie er onderhoud is gepleegd aan de verlichtingsarmaturen en wat er is vervangen. Een voorbeeld kunt u downloaden via onze site.
vinkje Tot slot: Spanningsuitvallen, blikseminslagen (ook op grotere afstand van uw pand), kortsluitingen grote schakelende verbruikers, zoals industrie e.d. kunnen defecten aan de elektronica in verlichtingsarmaturen, liftinstallaties, afzuiginstallaties, automatisch sluitende deuren etc. veroorzaken. Doorgaans uit dit zich in een verkorting van de levensduur. Houd daarom goed bij of er zich dergelihjke calamiteiten hebben voorgedaan.




















Armaturen met een lichtsensor

 

Armaturen met een lichtsensor worden door ons op een stand gezet, die geschikt is voor de meeste locaties.

Spanningsschommeling
In onze armaturen gebruiken wij de IBE-12/LI instelbare lichtsensor van Klemko. De fabrikant geeft ons aan, dat, in enkele gevallen, bij spanningsschommelingen, de lichtsensor in een bepaalde stand blijft staan, waardoor hij niet functioneert. Deze storing kan opgelost worden door de armatuur, gedurende een minuut spanningsloos te maken. Deze doen zich in de meeste gevallen voor in de bouwfase. Daarom is het raadzaam om deze armaturen pas aan het eind van het bouwproces aan te sluiten. Overigens kan een spanningspiek / kortsluiting ertoe leiden, dat het interne relais (op de langere termijn) niet meer functioneert. Ook deze storingsoorzaak doet zich doorgaans voor in de bouwfase.


lichtsensor

Instellen
De instelling van de gevoeligheid is als volgt: Op de rand van de instelschroef zit een afgeplat gedeelte. Dat is uw richtpunt v.w.b. de instelling. Draait u de instelschroef naar links, naar het maantje, dan schakelt de lichtsensor de armatuur later in. Draait u de instelschroef naar rechts, naar het zonnetje, dan schakelt de lichtsensor de armatuur eerder in. De instelschroef draait heel soepel, dus als u weerstand voelt, is hij aan het einde van de instelstand gekomen. Zodra het kleine rode LEDje gaat branden, dan zal na 1 minuut de lichtbron moeten gaan branden. Als het rode LEDje uit is, dan schakelt de lichtbron na 1 minuut uit.
Het sensoroogje, dat de lichtintensiteit detecteert, moet niet naar de zon gericht zijn. Bomen, struiken en andere obstakels kunnen de armatuur eerder doen inschakelen en later doen uitschakelen. Ook de tijd van het jaar is hier van invloed op.

Lichtbron gaat om de minuut aan en uit
Op sommige zeer reflecterende, dus lichte, ondergronden of bij plaatsing in de onmiddelijke nabijheid van lichtere elementen, zoals witte kozijnen, kan het zijn dat de sensor minder gevoelig afgesteld moet worden. Dit betekent dat de instelschroef op de lichtsensorunit meer naar rechts gedraaid moet worden. Een dergelijke gevoeligheid voor licht kenmerkt zich door het om de minuut aan en uit gaan van de lichtbron. Soms gebeurt dit ook kort als het gaat schemeren, maar dat stopt zodra het echt donker is geworden. Het veelvuldig aan en uitgaan van de lamp, dus veel schakelmomenten, komt niet ten goede van de levensduur van de elektronica (voorschakelapparaat / driver, lichtsensorunit) en de lichtbron.

Lichtbron gaat niet uit of blijft erg lang branden.
Indien de lamp constant of zeer langdurig aan blijft, kan het zijn dat de instelling dusdanig is of dat de armatuur op een dusdanig donkere locatie hangt, dat de sensor permanent of reeds zeer vroegtijdig donker detecteert en resp. aan blijft of vroegtijdig aan gaat. Dan moet de instelschroef op de lichtsensorunit meer naar links gedraaid worden. Bij armaturen waar het sensoroogje door een demontabele rand 'kijkt', zoals bij de Topazio T1, de Topazio T2 en de Perla P1, moet u goed in de gaten houden of u de rand op de juiste wijze monteert, met gat in de rand daar waar het sensoroogje ook zit. Controleer ook of u het oogje goed ziet zitten door het gat in de rand heen.

Kortom
Voor specifieke situaties vergt dit dus een betere fine-tuning. Experimenteer door de instelschroef, afhankelijk van de hierboven geschetste situaties, met kleine stapjes meer naar rechts of naar links te draaien. Tussen elke nieuwe instelling zit een adaptie tijd van de elektronica van circa 1 minuut. Ook als u de werking wilt uittesten, door bv. het oogje met een niet lichtdoorlatende doek of uw mouw af te dekken, dan is de reactietijd ook circa 1 minuut. 

Tip
Heb geduld. Als u 1 minuut moet wachten kan dat voor uw gevoel erg lang zijn.

Vervanging
De lichtsensoren zijn vervangbaar en kunnen door iedere elektrotechnisch installateur geleverd worden. Zakelijke afnemers kunnen deze ook via ons aanschaffen.


Onderstaand een chat weergave:

Bart / De Meern [2:21 PM]
Wij hebben sinds kort een Topazio buitenlamp met lichtsensor. Na het instellen van de lichtsensor gaat na het inschakelen 's avonds de lamp steeds aan en uit. Dit met een interval van enige minuten. Doet denken aan een slecht contact of zo.

Peter [2:21 PM]
Als de lamp circa om de minuut aan en uit gaat dan gaat hij op zijn eigen licht aan en uit of er is een andere lichtbron in de buurt. Het kan ook zijn dat de armatuur op een lichte ondergrond is gemonteerd of het lichtoogje bij een licht element zoals een raam of deurkozijn gemonteeerd zit.
Waarschijnlijk heeft u de instelling naar links gedraaid. Dan wordt hij dus gevoeliger.

Bart / De Meern [2:22 PM]
Dat laatste klopt inderdaad. Ik vermoed dat het armatuur zichzelf al dan niet door reflectie uit- en inschakelt. Bij het iets terugdraaien van de instelling verdwijnt dit effect. Ik zal dan nog wat experimenteren met de instelling.
Bedankt voor je reactie!

Peter [2:23 PM]
Inderdaad.

Bart / De Meern [2:23 PM]
Met vriendelijke groet,
Bart Lips.

Peter [2:23 PM]
Fijne dag verder!

Als u een RAL kleur uitkiest met behulp van deze pagina moet u er rekening mee houden dat de kleuren zoals weergegeven op deze pagina kunnen verschillen met de specificaties van daadwerkelijke RAL kleuren. Er kunnen dus kleurverschillen zijn. Dit komt door dat computersystemen en monitoren over het algemeen kleuren niet weergeven volgens de RAL kleuren specificaties. Gebruik deze pagina dus alleen als referentie of als de exacte kleur er niet toe doet. Het is altijd raadzaam om bij het uitzoeken van de juiste kleur een RAL kleurenwaaier te gebruiken.

 

RAL 1000     RAL 4007     RAL 7008  
RAL 1001     RAL 4008     RAL 7009  
RAL 1002     RAL 4009     RAL 7010  
RAL 1003     RAL 5000     RAL 7011  
RAL 1004     RAL 5001     RAL 7012  
RAL 1005     RAL 5002     RAL 7013  
RAL 1006     RAL 5003     RAL 7015  
RAL 1007     RAL 5004     RAL 7016  
RAL 1011     RAL 5005     RAL 7021  
RAL 1012     RAL 5007     RAL 7022  
RAL 1013     RAL 5008     RAL 7023  
RAL 1014     RAL 5009     RAL 7024  
RAL 1015     RAL 5010     RAL 7026  
RAL 1016     RAL 5011     RAL 7030  
RAL 1017     RAL 5012     RAL 7031  
RAL 1018     RAL 5013     RAL 7032  
RAL 1019     RAL 5014     RAL 7033  
RAL 1020     RAL 5015     RAL 7034  
RAL 1021     RAL 5017     RAL 7035  
RAL 1023     RAL 5018     RAL 7036  
RAL 1024     RAL 5019     RAL 7037  
RAL 1027     RAL 5020     RAL 7038  
RAL 1028     RAL 5021     RAL 7039  
RAL 1032     RAL 5022     RAL 7040  
RAL 1033     RAL 5024     RAL 7042  
RAL 1034     RAL 6000     RAL 7043  
RAL 2000     RAL 6001     RAL 7044  
RAL 2001     RAL 6002     RAL 7045  
RAL 2002     RAL 6003     RAL 7046  
RAL 2003     RAL 6004     RAL 7047  
RAL 2004     RAL 6005     RAL 8000  
RAL 2008     RAL 6006     RAL 8001  
RAL 2009     RAL 6007     RAL 8002  
RAL 2010     RAL 6008     RAL 8003  
RAL 2011     RAL 6009     RAL 8004  
RAL 2012     RAL 6010     RAL 8007  
RAL 3000     RAL 6011     RAL 8008  
RAL 3001     RAL 6012     RAL 8011  
RAL 3002     RAL 6013     RAL 8012  
RAL 3003     RAL 6014     RAL 8014  
RAL 3004     RAL 6015     RAL 8015  
RAL 3005     RAL 6016     RAL 8016  
RAL 3007     RAL 6017     RAL 8017  
RAL 3009     RAL 6018     RAL 8019  
RAL 3011     RAL 6019     RAL 8022  
RAL 3012     RAL 6020     RAL 8023  
RAL 3013     RAL 6021     RAL 8024  
RAL 3014     RAL 6022     RAL 8025  
RAL 3015     RAL 6024     RAL 8028  
RAL 3016     RAL 6025     RAL 9001  
RAL 3017     RAL 6026     RAL 9002  
RAL 3018     RAL 6027     RAL 9003  
RAL 3020     RAL 6028     RAL 9004  
RAL 3022     RAL 6029     RAL 9005  
RAL 3027     RAL 6032     RAL 9006 aluminium
RAL 3031     RAL 7000     RAL 9007 aluminium
RAL 4001     RAL 7001     RAL 9010  
RAL 4002     RAL 7002     RAL 9011  
RAL 4003     RAL 7003     RAL 9016  
RAL 4004     RAL 7004     RAL 9017  
RAL 4005     RAL 7005     RAL 9018  
RAL 4006     RAL 7006        

 

 

Nederlands

Deutsch

English

RAL 1000

Groenbeige

Grünbeige

Green beige

RAL 1001

Beige

Beige

Beige

RAL 1002

Zandgeel

Sandgelb

Sand yellow

RAL 1003

Signaalgeel

Signalgelb

Signal yellow

RAL 1004

Goudgeel

Goldgelb

Golden yellow

RAL 1005

Honinggeel

Honiggelb

Honey yellow

RAL 1006

Maisgeel

Maisgelb

Maize yellow

RAL 1007

Narcissengeel

Narzissengelb

Daffodil yellow

RAL 1011

Bruinbeige

Braunbeige

Brown beige

RAL 1012

Citroengeel

Zitronengelb

Lemon yellow

RAL 1013

Parelwit

Perlweiß

Oyster white

RAL 1014

Ivoorkleurig

Elfenbein

Ivory

RAL 1015

Licht ivoorkleurig

Hellelfenbein

Light ivory

RAL 1016

Zwavelgeel

Schwefelgelb

Sulfur yellow

RAL 1017

Saffraangeel

Safrangelb

Saffron yellow

RAL 1018

Zinkgeel

Zinkgelb

Zinc yellow

RAL 1019

Grijsbeige

Graubeige

Grey beige

RAL 1020

Olijfgeel

Olivgelb

Olive yellow

RAL 1021

Koolzaadgeel

Rapsgelb

Rape yellow

RAL 1023

Verkeersgeel

Verkehrsgelb

Traffic yellow

RAL 1024

Okergeel

Ockergelb

Ochre yellow

RAL 1026

Briljantgeel

Leuchtgelb

Luminous yellow

RAL 1027

Kerriegeel

Currygelb

Curry

RAL 1028

Meloengeel

Melonengelb

Melon yellow

RAL 1032

Bremgeel

Ginstergelb

Broom yellow

RAL 1033

Dahliageel

Dahliengelb

Dahlia yellow

RAL 1034

Pastelgeel

Pastellgelb

Pastel yellow

RAL 1035

Parelmoergrijs

Perlbeige

Pearl beige

RAL 1036

Parelmoergoud

Perlgold

Pearl gold

RAL 1037

Zonnegeel

Sonnengelb

Sun yellow

RAL 2000

Geeloranje

Gelborange

Yellow orange

RAL 2001

Roodoranje

Rotorange

Red orange

RAL 2002

Vermiljoen

Blutorange

Vermilion

RAL 2003

Pasteloranje

Pastellorange

Pastel orange

RAL 2004

Zuiver oranje

Reinorange

Pure orange

RAL 2005

Briljantoranje

Leuchtorange

Luminous orange

RAL 2007

Briljant lichtoranje

Leuchthellorange

Luminous bright orange

RAL 2008

Licht roodoranje

Hellrotorange

Bright red orange

RAL 2009

Verkeersoranje

Verkehrsorange

Traffic orange

RAL 2010

Signaaloranje

Signalorange

Signal orange

RAL 2011

Dieporanje

Tieforange

Deep orange

RAL 2012

Zalmoranje

Lachsorange

Salmon orange

RAL 2013

Parelmoeroranje

Perlorange

Pearl orange

RAL 3000

Vuurrood

Feuerrot

Flame red

RAL 3001

Signaalrood

Signalrot

Signal red

RAL 3002

Karmijnrood

Karminrot

Carmine red

RAL 3003

Robijnrood

Rubinrot

Ruby red

RAL 3004

Purperrood

Purpurrot

Purple red

RAL 3005

Wijnrood

Weinrot

Wine red

RAL 3007

Zwartrood

Schwarzrot

Black red

RAL 3009

Oxyderood

Oxidrot

Oxide red

RAL 3011

Bruinrood

Braunrot

Brown red

RAL 3012

Beigerood

Beigerot

Beige red

RAL 3013

Tomaatrood

Tomatenrot

Tomato red

RAL 3014

Oudroze

Altrosa

Antique pink

RAL 3015

Lichtroze

Hellrosa

Light pink

RAL 3016

Koraalrood

Korallenrot

Coral red

RAL 3017

Bleekrood

Rosé

Rose

RAL 3018

Aardbeirood

Erdbeerrot

Strawberry red

RAL 3020

Verkeersrood

Verkehrsrot

Traffic red

RAL 3022

Zalmrood

Lachsrot

Salmon pink

RAL 3024

Briljantrood

Leuchtrot

Luminous red

RAL 3026

Briljant lichtrood

Leuchthellrot

Luminous bright red

RAL 3027

Framboosrood

Himbeerrot

Raspberry red

RAL 3031

Oriëntrood

Orientrot

Orient red

RAL 3032

Parelmoerdonkerrood

Perlrubinrot

Pearl ruby red

RAL 3033

Parelmoerlichtrood

Perlrosa

Pearl pink

RAL 4001

Roodlila

Rotlila

Red lilac

RAL 4002

Roodpaars

Rotviolett

Red violet

RAL 4003

Heidepaars

Erikaviolett

Heather violet

RAL 4004

Bordeuaxpaars

Bordeauxviolett

Claret violet

RAL 4005

Blauwlila

Blaulila

Blue lilac

RAL 4006

Verkeerspurper

Verkehrspurpur

Traffic purple

RAL 4007

Purperviolet

Purpurviolett

Purple violet

RAL 4008

Signaalviolet

Signalviolett

Signal violet

RAL 4009

Pastelviolet

Pastellviolett

Pastel violet

RAL 4010

Telemagenta

Telemagenta

Telemagenta

RAL 4011

Parelmoerdonkerviolet

Perlviolett

Pearl violet

RAL 4012

Parelmoerlichtviolet

Perlbrombeer

Pearl blackberry

RAL 5000

Paarsblauw

Violettblau

Violet blue

RAL 5001

Groenblauw

Grünblau

Green blue

RAL 5002

Ultramarijnblauw

Ultramarinblau

Ultramarine blue

RAL 5003

Saffierblauw

Saphirblau

Sapphire blue

RAL 5004

Zwartblauw

Schwarzblau

Black blue

RAL 5005

Signaalblauw

Signalblau

Signal blue

RAL 5007

Briljantblauw

Brillantblau

Brillant blue

RAL 5008

Grijsblauw

Graublau

Grey blue

RAL 5009

Azuurblauw

Azurblau

Azure blue

RAL 5010

Gentiaanblauw

Enzianblau

Gentian blue

RAL 5011

Staalblauw

Stahlblau

Steel blue

RAL 5012

Lichtblauw

Lichtblau

Light blue

RAL 5013

Kobaltblauw

Kobaltblau

Cobalt blue

RAL 5014

Duifblauw

Taubenblau

Pigeon blue

RAL 5015

Hemelsblauw

Himmelblau

Sky blue

RAL 5017

Verkeersblauw

Verkehrsblau

Traffic blue

RAL 5018

Turkooisblauw

Türkisblau

Turquoise blue

RAL 5019

Capriblauw

Capriblau

Capri blue

RAL 5020

Oceaanblauw

Ozeanblau

Ocean blue

RAL 5021

Waterblauw

Wasserblau

Water blue

RAL 5022

Nachtblauw

Nachtblau

Night blue

RAL 5023

Verblauw

Fernblau

Distant blue

RAL 5024

Pastelblauw

Pastellblau

Pastel blue

RAL 5025

Parelmoerblauw

Perlenzian

Pearl gentian blue

RAL 5026

Parelmoernachtblauw

Perlnachtblau

Pearl night blue

RAL 6000

Patinagroen

Patinagrün

Patina green

RAL 6001

Smaragdgroen

Smaragdgrün

Emerald green

RAL 6002

Loofgroen

Laubgrün

Leaf green

RAL 6003

Olijfgroen

Olivgrün

Olive green

RAL 6004

Blauwgroen

Blaugrün

Blue green

RAL 6005

Mosgroen

Moosgrün

Moss green

RAL 6006

Grijs olijfgroen

Grauoliv

Grey olive

RAL 6007

Flessegroen

Flaschengrün

Bottle green

RAL 6008

Bruingroen

Braungrün

Brown green

RAL 6009

Dennegroen

Tannengrün

Fir green

RAL 6010

Grasgroen

Grasgrün

Grass green

RAL 6011

Resedagroen

Resedagrün

Reseda green

RAL 6012

Zwartgroen

Schwarzgrün

Black green

RAL 6013

Rietgroen

Schilfgrün

Reed green

RAL 6014

Geel olijfgroen

Gelboliv

Yellow olive

RAL 6015

Zwart olijfgroen

Schwarzoliv

Black olive

RAL 6016

Turkooisgroen

Türkisgrün

Turquoise green

RAL 6017

Meigroen

Maigrün

May green

RAL 6018

Geelgroen

Gelbgrün

Yellow green

RAL 6019

Witgroen

Weißgrün

Pastel green

RAL 6020

Chroomoxydegroen

Chromoxidgrün

Chrome green

RAL 6021

Bleekgroen

Blaßgrün

Pale green

RAL 6022

Bruin olijfgroen

Braunoliv

Olive drab

RAL 6024

Verkeersgroen

Verkehrsgrün

Traffic green

RAL 6025

Varengroen

Farngrün

Fern green

RAL 6026

Opaalgroen

Opalgrün

Opal green

RAL 6027

Lichtgroen

Lichtgrün

Light green

RAL 6028

Pijnboomgroen

Kieferngrün

Pine green

RAL 6029

Mintgroen

Minzgrün

Mint green

RAL 6032

Signaalgroen

Signalgrün

Signal green

RAL 6033

Mintturquoise

Minttürkis

Mint turquoise

RAL 6034

Pastelturquoise

Pastelltürkis

Pastel turquoise

RAL 6035

Parelmoerdonkergroen

Perlgrün

Pearl green

RAL 6036

Parelmoerlichtgroen

Perlopalgrün

Pearl opal green

RAL 7000

Pelsgrijs

Fehgrau

Squirrel grey

RAL 7001

Zilvergrijs

Silbergrau

Silver grey

RAL 7002

Olijfgrijs

Olivgrau

Olive grey

RAL 7003

Mosgrijs

Moosgrau

Moss grey

RAL 7004

Signaalgrijs

Signalgrau

Signal grey

RAL 7005

Muisgrijs

Mausgrau

Mouse grey

RAL 7006

Beigegrijs

Beigegrau

Beige grey

RAL 7008

Kakigrijs

Khakigrau

Khaki grey

RAL 7009

Groengrijs

Grüngrau

Green grey

RAL 7010

Zeildoekgrijs

Zeltgrau

Tarpaulin grey

RAL 7011

Ijzergrijs

Eisengrau

Iron grey

RAL 7012

Bazaltgrijs

Basaltgrau

Basalt grey

RAL 7013

Bruingrijs

Braungrau

Brown grey

RAL 7015

Leigrijs

Schiefergrau

Slate grey

RAL 7016

Antracietgrijs

Anthrazitgrau

Anthracite grey

RAL 7021

Zwartgrijs

Schwarzgrau

Black grey

RAL 7022

Ombergrijs

Umbragrau

Umbra grey

RAL 7023

Betongrijs

Betongrau

Concrete grey

RAL 7024

Grafietgrijs

Graphitgrau

Graphite grey

RAL 7026

Granietgrijs

Granitgrau

Granite grey

RAL 7030

Steengrijs

Steingrau

Stone grey

RAL 7031

Blauwgrijs

Blaugrau

Blue grey

RAL 7032

Kiezelgrijs

Kieselgrau

Pebble grey

RAL 7033

Cementgrijs

Zementgrau

Cement grey

RAL 7034

Geelgrijs

Gelbgrau

Yellow grey

RAL 7035

Lichtgrijs

Lichtgrau

Light grey

RAL 7036

Platinagrijs

Platingrau

Platinum grey

RAL 7037

Stofgrijs

Staubgrau

Dusty grey

RAL 7038

Agaatgrijs

Achatgrau

Agate grey

RAL 7039

Kwartsgrijs

Quarzgrau

Quartz grey

RAL 7040

Venstergrijs

Fenstergrau

Window grey

RAL 7042

Verkeersgrijs A

Verkehrsgrau A

Traffic grey A

RAL 7043

Verkeersgrijs B

Verkehrsgrau B

Traffic grey B

RAL 7044

Zijdegrijs

Seidengrau

Silk grey

RAL 7045

Telegrijs 1

Telegrau 1

Telegrey 1

RAL 7046

Telegrijs 2

Telegrau 2

Telegrey 2

RAL 7047

Telegrijs 4

Telegrau 4

Telegrey 4

RAL 7048

Parelmoermuisgrijs

Perlmausgrau

Pearl mouse grey

RAL 8000

Groenbruin

Grünbraun

Green brown

RAL 8001

Okerbruin

Ockerbraun

Ochre brown

RAL 8002

Signaalbruin

Signalbraun

Signal brown

RAL 8003

Leembruin

Lehmbraun

Clay brown

RAL 8004

Koperbruin

Kupferbraun

Copper brown

RAL 8007

Reebruin

Rehbraun

Fawn brown

RAL 8008

Olijfbruin

Olivbraun

Olive brown

RAL 8011

Notebruin

Nußbraun

Nut brown

RAL 8012

Roodbruin

Rotbraun

Red brown

RAL 8014

Sepiabruin

Sepiabraun

Sepia brown

RAL 8015

Kastanjebruin

Kastanienbraun

Chestnut brown

RAL 8016

Mahoniebruin

Mahagonibraun

Mahogany brown

RAL 8017

Chocoladebruin

Schokoladenbraun

Chocolate brown

RAL 8019

Grijsbruin

Graubraun

Grey brown

RAL 8022

Zwartbruin

Schwarzbraun

Black brown

RAL 8023

Oranjebruin

Orangebraun

Orange brown

RAL 8024

Beigebruin

Beigebraun

Beige brown

RAL 8025

Bleekbruin

Blaßbraun

Pale brown

RAL 8028

Terrabruin

Terrabraun

Terra brown

RAL 8029

Parelmoerkoper

Perlkupfer

Pearl copper

RAL 9001

Crèmewit

Cremeweiß

Cream

RAL 9002

Grijswit

Grauweiß

Grey white

RAL 9003

Signaalwit

Signalweiß

Signal white

RAL 9004

Signaalzwart

Signalschwarz

Signal black

RAL 9005

Gitzwart

Tiefschwarz

Jet black

RAL 9006

Blank aluminiumkleurig

Weißaluminium

White aluminium

RAL 9007

Grijs aluminiumkleurig

Graualuminium

Grey aluminium

RAL 9010

Zuiver wit

Reinweiß

Pure white

RAL 9011

Grafietzwart

Graphitschwarz

Graphite black

RAL 9016

Verkeersswit

Verkehrsweiß

Traffic white

RAL 9017

Verkeerszwart

Verkehrsschwarz

Traffic black

RAL 9018

Papyruswit

Papyrusweiß

Papyrus white

RAL 9022

Parelmoerlichtgrijs

Perlhellgrau

Pearl light grey

RAL 9023

Parelmoerdonkergrijs

Perldunkelgrau

Pearl dark grey

 


 

Storingen in het algemeen

Veelal wordt er bij storingen primair naar het armatuur gekeken, immers deze doet het niet. Echter er zijn legio mogelijkheden buiten het armatuur, waarom deze het niet doet. De eenvoudigste is dat de installatie-automaat is uitgeschakeld of dat de stop is doorgeslagen. Het hoeft echter niet altijd zo te zijn, dat de werkelijke oorzaak zo boven water te halen is.

Zo kunnen de volgende oorzaken ook een invloed hebben op de levensduur van de gebruikte componenten in verlichtingsarmaturen:
  • omgevingstemperatuur (slecht geventileerde ruimtes, ruimtes achter glas waar de volle zon op staat),
  • lengte van de kabels,
  • hogere harmonischen,
  • slechte verdeling van de groepen over de drie fasen,
  • klapperende nul,
  • afschakelen met de nul,
  • (gecombineerde) installaties groter dan 11 kVA dienen aan zwaardere eisen te voldoen,
  • te krap bemeten installatie(s)(componenten),
  • kabelgoten waar de diverse signaaldragers niet gescheiden van elkaar liggen,
  • bouwspanning/werkspanning (fluctuerend net),
  • onregelmatig/geen onderhoud,
  • geen structuurmatige aanpak van de remplace van de lampen (groepsremplace),
  • elektro-statische ontladingen (ESD), waaronder blikseminslagen, maar ook statisch geladen materialen zoals vloerbedekking,
  • liftinstallaties
  • storingen van het energie-bedrijf, zoals kabelstoringen, storingen in electriciteitshuisjes, schakelfouten, etc. etc.
Tevens veranderen ook de installaties in de loop der tijd. Een inspectie conform NEN 1010 / NEN 3140 kan over de staat van de installatie uitsluitsel geven.

Condensatoren en IC's worden primair door dit soort oorzaken aangedaan en kunnen in een versneld tempo verouderen en niet meer voldoen aan hun functie. Bij conventionele voorschakelapparaten (CVSA) is de schade zo op het eerste gezicht niet te zien. Echter zal het CVSA wel slechter gaan functioneren en meer energie in warmte gaan omzetten en zorgen voor een hoger energieverbruik. Een uitval op relatief korte termijn van CVSA's is meestal al een teken. Andere componenten in de installatie, zoals relais kunnen ook slechter gaan functioneren. Meestal is dit hoorbaar doordat ze gaan brommen.

Het aanwijzen van een lokaal technisch verantwoordelijke in grotere installaties is geen overbodige luxe. Deze kan de storingen die zich voorgedaan hebben in de installatie, zoals uitval van stroom, duur van uitval, eventuele oorzaak hiervan (is ook op te vragen bij het energiebedrijf), bijhouden in een storingsrapport. Ook opmerkingen van bewoners/gebruikers over storingen aan hun eigen installatie / apparatuur dienen hierin opgenomen te worden. Tevens kan deze ook het onderhoud, zoals het vervangen van de lampen en batterijen, adequaat ter hand nemen.

Een goede installatie- en onderhoudshistorie geeft opdrachtgever, installateur en fabrikant de mogelijkheid in gezamenlijkheid te werken naar een passende oplossing.

Welkom op de site van Multilicht.

Voorheen bekend als Multicare of ESAL.



klik hier om naar onze vernieuwde site www.multilicht.eu te gaan.

multilicht multicare esal