Geen bliksemschade achteraf

Inslag van bliksem kan nog een behoorlijk na-ijleffect hebben. Meterkasten, tv's en pc's zijn vaak direct onherstelbaar beschadigd bij een inslag in de buurt. Maar de isolatie rond elektrische leidingen kan ook worden aangetast en pas maanden later voor uitval zorgen. Elektronische schakelingen in apparatuur kunnen deels worden beschadigd en maar af en toe gebreken vertonen. Dit kan voorkomen worden met de Nederlandse vertaling van NEN-EN-IEC 62305.

NEN 1014 vervangen of toch niet?
NEN-EN-IEC 62305 Bliksembeveiliging heeft een van de oudste Nederlandse normen - NEN 1014 Bliksembeveiliging - vervangen. Wel bevinden we ons nu in een overgangstermijn en blijft NEN 1014 nog geldig tot 1 februari 2009. Dit komt omdat er in wetgeving zoals het Bouwbesluit naar NEN 1014 wordt verwezen.

Het eerste deel van NEN-EN-IEC 62305 behandelt de algemene principes die in aanmerking moeten worden genomen voor de bliksembeveiliging van objecten, de daarin aanwezige installaties en hun inhoud. De principes gelden ook voor personen en dienstleidingen met aansluiting op een object.

Buiten het toepassingsgebied van deze norm vallen:

- spoorwegsystemen en -voertuigen
- schepen
- vliegtuigen
- off-shore-installaties
- ondergrondse hogedrukleidingen
- buisleidingen
- en elektriciteits- en telecommunicatieleidingen zonder aansluiting op een object.

NEN-EN-IEC 62305 bestaat in totaal uit vijf delen. Op dit moment zijn er vier gepubliceerd. De delen 1 en 4 zijn ook al vertaald naar het Nederlands.

Vanuit technisch oogpunt zal er met deze nieuwe norm niet veel veranderen op het gebied van bliksembeveiliging. De norm brengt meer duidelijkheid in bestekken en in de communicatie tussen opdrachtgevers, installateurs en bliksembeveiligingspecialisten. Bliksembeveiliging is met de komst van NEN-EN-IEC 62305 een meer integraal onderdeel van de gehele elektrotechnische installatie dan onder de oude NEN 1014 het geval was.

Bron: NEN

Welkom op de site van Multilicht.

Voorheen bekend als Multicare of ESAL.



klik hier om naar onze vernieuwde site www.multilicht.eu te gaan.

multilicht multicare esal