Kortsluiting kan bewoners licht geven

In de zuidelijke Utrechtse binnenstad hopen bewoners op een fikse kortsluiting. Die kan een einde maken aan het voortdurend uitvallen van lantarens rond het Hieronymusplantsoen, de Nobeldwarsstraat en de Kromme Nieuwegracht. Alleen zo is het lek in de kabels voor openbare verlichting op economische wijze op te sporen. De bewoners klagen al ruim een jaar dat de openbare verlichting niet goed functioneert.

Bewoners hebben inmiddels een dringende oproep aan de gemeente gedaan, omdat reparatie op zich laat wachten. Chef Openbare Verlichting (OV) Arthur Klink wordt er moedeloos van, want ergens in dit stadsdeel zit een kabelstoring, maar het is erg lastig na te gaan waar die zich bevindt. De technische verklaring is simpel, de oplossing - vervanging - ook, maar erg kostbaar. Het gaat hierbij om een 'zachte' (sluimerende) storing. In de zestig jaar oude ondergrondse elektriciteitskabels is vocht gekomen en hierdoor ontstaat kortsluiting, waarna de zekering het begeeft.

Het probleem is dat het vocht steeds ergens anders storing veroorzaakt, wat door ernstige veroudering van de kabel wordt veroorzaakt. Het in één keer vervangen van kabels is voor de gemeente Utrecht te kostbaar, want dan moeten er honderden meters straat open. En even zovele meters nieuwe kabel worden gelegd.

Als noodoplossing heeft afdeling OV in de straatmeterkasten zwaardere zekeringen aangebracht. Ontstaat er kortsluiting, dan kan die zich tonen door een steekvlam en is de schade op straat zichtbaar. Pas dan komt de gemeente in actie, want ze weet dan waar moet worden gerepareerd.

Volgens Klink kan het probleem zich ook elders voordoen, omdat in een groot deel van de stad nog oude kabels liggen. In het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn kan overigens de openbare verlichting ook uitvallen. Hierbij zijn dan de bouwactiviteiten de oorzaak; kabels worden bij werkzaamheden kapot getrokken of aannemers maken slechte verbindingen.

Bron: AD

Welkom op de site van Multilicht.

Voorheen bekend als Multicare of ESAL.



klik hier om naar onze vernieuwde site www.multilicht.eu te gaan.

multilicht multicare esal