Aarding wel nodig?

Tijdens de EMC-ESD Praktijkdag kwam het onderwerp aarding uitgebreid aan bod. Michiel Hartmann, voorzitter van de normcommissie voor Bliksembeveiliging, gaf aan dat veel storingen worden veroorzaakt door verkeerd uitgevoerde aarding.

Aarding is volgens Hartmann een fundament voor heel veel installaties, dus je moet wel weten hoe je ermee om moet gaan. Een aardingsysteem is bepaald niet een soort riolering waarin je alles kwijt kan, ook niet als het gaat om blikseminslag.

Aarding is volgens Hartmann bij een goede potentiaalvereffening, om blikseminslag tegen te gaan, niet belangrijk. Bovendien krijgt een ET-installateur in een gebouw ook met andere aardingsystemen te maken, zoals veiligheidsaarde en aarding van apparatuur.

De klassieke gedachte dat er voor elk type toepassing gescheiden aardingsystemen moeten zijn, moet worden losgelaten, aldus Hartmann. Bij apparatuur werkt een 'dennenboomstructuur' beter, want zo worden geen lussen veroorzaakt en is er één referentiepunt. Een nadeel is dat één onbekende verbinding rampzalig gevolgen kan hebben. Bovendien is het de vraag of een dergelijke structuur ook in de toekomst kan worden toegepast. en het feit dat één onbekende verbinding rampzalig gevolgen kan hebben.

Aardlussen?
Velen hebben geleerd dat lussen bij aarding moeten worden voorkomen, maar bij complexe installaties zijn galvanische lussen vaak niet te voorkomen. Ongecontroleerde koppelingen kunnen leiden tot grote storingsproblemen. Aardlussen zijn er altijd, zo gaf Hartmann aan. Maar dan geldt wel: beter een bekende lus, dan denken dat er geen lus aanwezig is. Door extra leidingen te leggen kunnen lussen beheersbaar (klein) worden gehouden. Voorbehoud hierbij zijn de medische ruimten waar geen aardlussen mogen voorkomen. De beste aarding is echter een vermaast aardingnet, dat zorgt voor een lage impedantie; de aarding blijft dan een referentievlak. Zo laag mogelijke impedantie is belangrijk, die kan onder meer worden bereikt door zo veel mogelijk potentiaalvereffeningen toe te passen. Zo kan een aardingsysteem veel storing voorkomen.

(voor meer info zie ook: www.schaapbliksem.nl)

(bron: NEN)

Welkom op de site van Multilicht.

Voorheen bekend als Multicare of ESAL.



klik hier om naar onze vernieuwde site www.multilicht.eu te gaan.

multilicht multicare esal