Bouw goedkope, sociale huurwoning goedkoper

BronL Cobouw / 21-6-2016

Het bouwen van ‘super goedkope’ sociale huurwoningen wordt aantrekkelijker. Blok geeft corporaties in schaarstegebieden een korting van 20.000 euro per woning op de verhuurdersheffing. In de Randstad is dat 10.000 euro.

Naar schatting 6200 nieuwbouwwoningen per jaar komen in aanmerking voor de vermindering. Dat is ongeveer de helft van de corporatieproductie van de afgelopen jaren. De kortingsperiode loopt tussen 2017 en 2021.

“Met de heffingsvermindering wordt een impuls voor de goedkope nieuwbouw bereikt”, schrijft minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer.

Kant en klaar

Om een vliegwieleffect te genereren gaat de minister met de bouwindustrie en bouwsector om tafel om te spreken over het aanbieden van kant en klare pakketten en prefab.

Voor de definitie van schaarstegebieden zal aangesloten worden bij de afbakening die is gehanteerd bij de aanpassing van het woningwaarderingsstelsel.

De minister heeft de verhuurdersheffing op nog een paar onderdelen aangepast. De totale opbrengst blijft gelijk, maar met een aantal maatregelen probeert hij corporaties in specifieke gebieden een steuntje in de rug te geven.

Krimpgebieden

Zo wil Blok het voor corporaties makkelijker maken om woningen af te stoten. Woningen die door corporaties in krimpgebieden worden aangekocht, worden vijf jaar vrijgesteld van verhuurdersheffing. Dat maakt het ombouwen van flats en appartementgebouwen aantrekkelijker. Verder wordt de heffingsvrije voet verhoogd van 10 naar 25 woningen.

Corporaties met sloop- en vervangingsplannen in de Achterhoek en Noordoost-Friesland krijgen in navolging van corporaties in andere gemeenten ook een heffingsvermindering.

De maatregelen pakken ongunstig uit voor corporaties die er niet van kunnen profiteren. De verhuurdersheffing gaat voor hen iets omhoog.

Welkom op de site van Multilicht.

Voorheen bekend als Multicare of ESAL.



klik hier om naar onze vernieuwde site www.multilicht.eu te gaan.

multilicht multicare esal